Ajanvaraus

Tapahtumat

Nurmijärvi Golfin tarina

Historia herää henkiin

Kun sanomme arvostavamme historiaa ja ympäristöä, emme tarkoita pelkästään näitä viimeksi kuluneita vuosikymmeniä, jolloin golfyhteisömme on kehittänyt kenttää, klubia ja toimintoja Nurmijärvellä. Muistamme myös, mitä kenttämme paikalla oli ennen meitä!

Historiastamme kiinnostunut Juha Koivisto on perehtynyt aikaan yli 200 vuotta sitten, jolloin kenttämme oli Högdalin torpan maita, viheriöillämme lainehti vilja ja klubitalon paikalla kasvoi sankka mäntymetsä.

Högdal jäi kuitenkin historiaan jostain aivan muusta syystä kuin torppariperheen elämästä tiluksilla. Golfkierros Nurmijärvellä on näet samalla matka 1800-luvun Suomen hurjimpaan rikoshistoriaan.

Murhamiesten jäljillä

Nurmijärven rosvot oli kuuluisa rikollisjoukko, joka ryösti ja murhasi väkeä laajalla alueella eteläisessä Suomessa. Yksi rosvojoukon päätekijöistä Kaarlo Högdal omisti maat, joilla nykyisin sijaitsee Nurmijärven Golfkeskus!

Högdal tuomittiin tekosistaan vuonna 1825 kuolemaan ja menettämään omistamansa torpan ja maat. Keisari Nikolai I muutti rangaistuksen karkotukseksi Itä-Siperiaan. Torpan maat vaihtoivat tämän jälkeen useaan kertaan omistajaa ja päätyivät Nurmijärven Golfkeskuksen omistukseen vuonna 2001. Kenttä oli toki rakennettu jo vuosina 1989-90 Nurmijärven kunnan vuokraamalle alueelle.

Teemakierros Chasing the Bandits

Kun saavut parkkipaikalle, näet sen keskellä vanhan kaivon. Se oli Högdalin torpan kaivo, jossa murhamies Kallen voi kuvitella pesseen ruutisia tai jopa verisiä käsiään.

Väylän B1 mutkan ja sisääntulotien välisellä mäellä kyltti kertoo paikan, jossa torppa seisoi vielä 1980-luvulla. Nyt siitä on jäljellä enää yhden nurkan kulmakivi.

Pysähdy väylän 3C vieressä olevalle nuotiopaikalle. Laavukatos on paikalla, jossa oli pakoilevien bandiittien metsäpiilo. Tästä oli helppo pinkaista karkuun, kun takaa-ajajat näkyivät tulevan torppaa kohti.

Klubitalon takana olevan jyrkänteen alla, aivan C9 viheriön vieressä on voinut olla kätkö. Tästä löytyi kentän maisemointitöiden yhteydessä vanha avain, joka voi hyvinkin olla Kallen piilottama Hujan torpan ryöstösaaliin kätköön. Toinen tarina kertoo kulta-aarteen upottamisesta väylien A1-A9 väliseen lampeen eli Leppälampeen. Tiiraile sieltä aarretta palloa etsiessäsi.

Teemakierros on hyvä päättää klubiravintolassa Kallen rosvopaistia herkutellen.

Pitempi tarina Nurmijärven rosvoista on luettavissa liitteestä


Historiasta nykyhetkeen. Nurmijärvi Golf nyt!

Högdalin torpan maat tulivat vuonna 1966 Nurmijärven kunnan omistukseen, ja kunta vuokrasi maa-alueen 1980-luvun lopulla Nurmijärven Golfkeskus Oy:lle golfkentän rakentamista varten. Rakennustyöt ajoittuivat vuosille 1989-90 ja kentät avattiin nykyisessä kokonaisuudessaan vuonna 1991. Tästä alkoi Nurmijärvi Golfin nykytarina.

1990-luvun alun taantuma ja talousvaikeudet heijastuivat voimakkaasti myös Nurmijärvi Golfiin, mutta määrätietoisesti ja avoimesti toimien vaikeudet saatiin selätettyä. Kenttiä ja alueita on pystytty kunnostamaan, uusi klubitalo ja muitakin rakennelmia rakentamaan ja parantelemaan. Kenttiä kehitetään edelleen golfarkkitehti Lassi-Pekka Tilanderin laatiman suunnitelman pohjalta.

Nurmijärvi Golfin seuratoiminta on tuottanut useita pelaajia maamme kärkikaartiin. Seuran omista junioreista ovat ammattilaisiksi asti kehittyneet ja siirtyneet Elina Ikävalko, Mikael Jämsä, Henri Satama, Ossi Mikkola ja Miki Kuronen.

Nyt 30-vuotisen taipaleensa aikana Nurmijärvi on määrätietoisella toiminnallaan saavuttanut oman, arvostetun asemansa Suomen golfkartalla.

Liitetiedostot

Rosvo Kalle Högdalin tarina – pitkä versio