OHJEITA FRISBEERADAN KÄYTTÄJILLE

FRISBEEGOLF – SÄÄNNÖT JA PELIN KULKU

Frisbeegolfissa on tarkoitus kiertää rata läpi mahdollisimman vähin heitoin. Peli alkaa ensimmäisen väylän avaus- el tiiauspaikalta ja jatkuu aina viimeisen väylän väylämaaliin saakka. Väylämaalina Nurmijärvi Golfissa käytetään tarkoitusta varten tehtyjä maalikoreja.

Pelin kulku

Peli alkaa ensimäisen väylän avauspaikalta, eli tiiltä. Ryhmän jäsenet heittävät vuorollaan jonka jälkeen siirrytään kiekkojen luokse. Pelaajan seuraava heitto lähtee siitä mihin ensimmäinen kiekko on pysähtynyt. Kauimpana korista oleva pelaaja heittää ensimmäisenä, muiden on hyvä pysyä heittävän pelaajan takana. Muista laskea heittosi.

Heittämistä jatketaan kunnes kiekko lepää maalikorissa. Kiekon tulee olla korin sisällä eikä esim. korin katolla.
Väylän jälkeen siirrytään seuraavan väylän avauspaikalle ja käytetyt heitot merkitään tuloskorttiin. Radan vähimmillä heitoilla suorittanut on voittaja.

Pelaamisen vaikeuttamiseksi radoilla on puita, pensaita ja muita luonnollisia esteitä. Nämä esteet ovat oleellinen osa lajia, eikä niitä saa siirtää tai poistaa – saati vahingoittaa – kierroksen aikana.

Nurmijärvi Golfin frisbeeradalla on myös pelikelvottomia alueita, eli ns. OB (Out of Bounds) -alueita. Nämä on usein merkitty valkoisilla paaluilla. Myös golfradan viheriöt ja bunkkerit ovat OB-alueita. Mikäli heittosi päätyy tällaiselle pelikelvottomalle alueelle, lisätään tulokseesi yksi rangaistusheitto. Peliä jatketaan siitä, mistä kohtaa heittosi meni pelikelvottomalle alueelle. Voit myös halutessasi heittää uudelleen samasta paikasta, kuin mistä heitit edellisen heittosi, mutta edelleen rangaistuspisteen kera.

FRISBEEGOLF OHJE PELAAJILLE

1. Lähdöt vain ennalta varattuina aikoina

Varaa lähtöaikasi klubirakennuksesta caddiemasterilta, myös päivän toisille kierroksille. Lähdöt 10 min välein

2. Ryhmän koko max 4 pelaajaa

Ryhmässä voi olla sekaisin golfareita ja frisbeegolfareita

3. Heittopaikat

Avausheitot suoritetaan golfin avauslyöntipaikoilta eli matoilta. Jatkoheitot kiekon alastulopaikalta.

4. Pelaaminen kielletty alueet (OB )

Frisbeegolfin heittäminen on kielletty golfradan bunkkereista ja viheriöiltä sekä vakoisin paaluin merkittyjen linjojen takaa.

5. Turvallisuus

Heittämisen voi aloittaa, kun pelattavan reiän kori tai viheriö on vapautunut eli vasta kun edellä kulkeva ryhmä (golf tai frisbeegolfryhmä) on siirtynyt turvallisesti pois vaarasektorilta.

Peliryhmät toiset pelaajat ovat aina reilusti heittäjän (frisbee) tai lyöjän (golf) takana. Jos kiekko tai golfpallo on suuntautumassa toiseen pelaajaan, on huudettava varoitus: FORE

6. Käyttäytyminen eli etiketti

Kentällä noudatetaan golfin ja frisbeegolfin etikettiä. Pelaajien on huomioitava kentän muut käyttäjät. Metelöinti ja turhan äänekäs käyttäytyminen ei ole suotavaa.

7. PUKEUTUMINEN

Pukeutumisessa noudatetaan golfin pukeutumissuosituksia. Siisti, asiallinen vapaa-ajan asustus. ILMAN PAITAA PELAAMINEN ON KIELLETTY

8. Pelimaksut

Radan pelimaksu tulee olla maksettuna ennen pelaamisen aloittamista. Maksut klubirakennukseen caddiemasterille.

FRISBEEGOLFIN ETIKETTI

Frisbeegolfin pelaaminen ei edellytä alkeiskurssia tai green cardin suorittamista, kuten ei myöskään itse golfin pelaaminen Numrijärvi Golfin par-3 radalla. Jotta harrastaminen sujuisi ongelmitta, on syytä noudattaa oikeaa etikettiä. Tälle on koottu tärkeimpiä käytösohjeita.

Huomioi kaikki golfkentän käyttäjät

Nurmijärvi Golfin frisbeerata sijaitsee keskeisellä paikalla golfkentän alueella, sijoitettuna varsinaisen golfradan yhteyteen. Kentällä ja radalla on siis paljon muutakin toimintaa kuin frisbeegolf. Golfin ja frisbeegolfin etiketit ovat hyvin yhteneväisiä ja onkin tärkeää, että kaikki noudattavat etikettiä. Vastuu kentän käyttäjien viihtymisestä ja turvallisuudesta on kaikilla niin golfareilla kuin frisbeegolfareillakin.

Huomioi muut radalla pelaavat

Varmistu aina, ettei edessäsi ole muita ihmisiä kun heität. On ensiarvoisen tärkeää katsoa tarkkaan väylälle, ennen kuin heittää oman heittonsa. Anna edellisen ryhmän pelata väylänsä rauhassa loppuun, ennen kuin avaat. Vaikka et ihan korille asti avaustasi saisikaan, lähistölle tippuvat frisbeet voivat häiritä puttaajia. (Sama määräys golfissa).

Muutenkin radalla on suotavaa antaa pelitovereilla pelirauha. Turha meluaminen ei ole suotavaa. Useat pelaajat kokevat myös lähellä olevien ihmisten liikkumisen häiritsevänä. Jos kaverisi on puttaamassa, älä heilu vaan seiso paikallasi. Eritoten suoraan korin takana liikkuminen on häiritsevää. Kannattaa pyrkiä sijoittumaan aina siten, että pelaajan näkökentässä on mahdollisimman vähän ylimääräisiä häiriötekijöitä. (Sama määräys golfissa)

Jotta pelaaminen olisi sujuvaa, Numrijärvi Golfi frisbeeradalla pelataan enintään 4-hengen ryhmissä. Suuremmat ryhmät pelaavat merkittävästi muita hitaammin, ja tämä aiheuttaa ruuhkautumista, turhautumista ja vaaratilanteita. (Sama määräys golfissa)

Jos takanasi pelaa omaa ryhmääsi nopeampi ryhmä, on kohteliasta päästää se ohi. (Sama määräys golfissa)

Pidä alue siistinä ja vahingoittumattomana

Roskaaminen kentän alueella on kiellettyä. Kanna tyhjät pullot mukanasi radalta ja pistä roskat niille tarkoitettuihin roskakoreihin. Nurmijärvi Golfin par-3 radan käyttöaste on korkea, ja suuren kävijämäärän myötä myös radan kulutus kasvaa ja roskaisuus voi lisääntyä ilman pelaajien huolellisuutta.

Radalla olevat puut, pensaat ja muut luontaiset esteet ovat siellä tarkoituksella. Älä vahingoita niitä tarkoituksella. Mikäli puut ja niiden oksat tulevat heittosi tielle, ei se ole oksien vika, älä tuhoa niitä! Heitä ensi kerralla paremmin.

Frisbeegolfradan elinehtona on, että se ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia alueen ylläpidolle.

Käyttäjäsopu

Nurmijärvi Golfin frisbeerata kulkee varsinaisten golfratojen yhteydessä, lähellä golfkoulun opetusalueita sekä golfkentän klubirakennusta. On erittäin tärkeää ottaa huomioon muut alueiden ja tilojen muut käyttäjät ja noudattaa etikettiä ja muuta ohjeistusta.

Nurmijärvi Golfin klubirakennus on avoinna myös frisbeegolfareille. On huomattava, että klubilla toimii anniskeluoikeuksin varustettu ravintola, jossa noudatetaan normaaleja määräyksiä.

Nurmijärvi Golf voi halutessaan poistaa radan käytöstä jos sillä tai oheisalueilla ei osata käyttäytyä oikein.

Frisbeiden merkkaaminen ja löytökiekot

Hankittuaan pelivälineet kannattaa ne merkitä ennen ensimmäistäkään heittoa. Frisbeen kadottua on suurempi todennäköisyys, että saat pelivälineesi takaisin, jos olet merkinnyt sen asianmukaisesti. Hyvä merkintä on oma nimi ja puhelinnumero.

Maastosta löytyneet frisbeet voi palauttaa klubirakennukseen caddiemasterille, jolta voi sitten kysellä oman mahdollisesti kadonneen frisbeen perään.

Muista vastavuoroisesti, että palautat aina löytämäsi frisbeet caddiemasterein toimistoon

Muista:
* pyri aina palauttamaan löytämäsi frisbee omistajalleen
* merkitse omat frisbeesi

LISÄINFO LAJISTA: http://frisbeegolfliitto.fi/aloittelijalle/